08 February 2011

:: Actuarial Science..apa tu?? ::

Bismillahirrahmanirrahim..alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana masih lagi diberi nikmat iman dan Islam, nikmat yang terbesar bagi seorang hamba ciptaan Yang Esa. Semoga kita terus istiqamah dalam memperjuangkan agama dan kalamNya..amin.

Tajuk post kali ni maybe lain dari yang sebelum ni sebab tentang skop or bidang study. Tergerak hati (ilham dari yang Esa) untuk tulis tentang course ni sebab ramai yang tidak tahu tentang bidang ni. Ada yang ingat bidang ni berkait dengan ikan la, kulinari la and macam-macam lagi.huhu..ana sendiri pun sebelum ni tak tahu pape pasal jurusan ni tapi mendapat sedikit info tentangnya semasa berada di Matrikulasi melalui kaunselor di sana.

Alhamdulillah, Allah itu Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya. Selepas istikharah dan mendapat nasihat dari kaunselor, Cikgu Asmadi ana memilih jurusan ni sebagai pilihan pertama ana semasa mengisi borang permohonan ke IPTA dua tahun lepas dan alhamdulillah, ana diterima dan ditawarkan jurusan ini di tempat pengajian ana sekarang. ( IJAZAH SARJANA MUDA SAINS (kepujian) AKTUARI ). Allah itu sebaik-baik Perancang.

Jurusan ini sangatla mencabar terutamanya bagi ana yang sebelum ni berlatar belakangkan sains dan agama.
Banyak yang perlu bermula dari awal..perlu belajar pelbagai perkara baru..Economic, Account, Finance, Insurance dan sebagainya...tapi Allah itu Maha Adil. Alhamdulillah, ana masih lagi dapat teruskan perjuangan dalam menuntut ilmuNya yang terlalu luas ini..Mohon doanya dari sahabat-sahabat agar diri ini berjaya memperoleh kejayaan untuk Islam..

Akhir kata, jom baca sedikit information about actuarial science. Semoga ianya menambahkan pengetahuan sahabat sekalian..mudah-mudahan..amin.

What is Actuary Science?
Actuary science (or actuarial science) is the science of assessing the risk of events occurring and creating insurance policies that mitigate those risks for customers. In insurance companies, actuaries usually create a rate at which the insurance company can cover an organization for those risks at a price that is reasonable for the customer. Becoming an actuary requires that you pass a series of exams and become certified to practice the science professionally.



Function
Actuary science combines several other sciences and skills, such as statistics, finance and business. Calculating the risk of a given accident or disaster requires that an actuary not only be familiar with statistics and probabilities, but that they also understand the business that the customer is engaged in. In addition to accident probabilities, actuary science lets actuaries predict the income levels necessary to generate a certain retirement income, for example.


History
The profession of actuary was basically created in 1762 in London. There was a large mutual insurance company that needed to maximize its profits. This company the Society for Equitable Assurances on Lives and Survivorships was a good starting point for this job. Then an actuary was essentially an accountant and over the years it hasn't changed much
.

Misconceptions
The idea of paring a person down to money offends people. But these professionals help to save the insurance company money so that it can cover as many people as possible. It is a company's job to make money; it is not capable of helping people if it goes under due to lack of profits.

this is my study plan...lalala ^_^
and don't forget to pray for me too..
Program:CS222 - SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) (SAINS AKTUARI)
Pengajian:Sepenuh MasaJumlah Jam Kredit:127
Jumlah Semester:6Maksimum Semester:8
Sesi Mula:20074 - Semester 1 2007/2008Sesi Tamat:20122 - Semester 2 2011/2012
Bil
Bhg
Kod Kursus
 Keterangan Kursus
Jam Kredit
 Jenis Kursus Pilihan
1  1  ACC107 ACCOUNTING I  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
2  1  ASC151 LIFE INSURANCE AND TAKAFUL  3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
3  1  ASC260 MATHEMATICS OF FINANCE I  3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
4  1  CTU551 ISLAMIC AND ASIAN CIVILIZATION  2.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
5  1  ECO415 ECONOMICS  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
6  1  FIN308 INVESTMENT  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
7  1  HBU111 NATIONAL KESATRIA I  1.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
8  2  ASC201 GENERAL INSURANCE  3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
9  2  ASC305 INTRODUCTION TO ACTUARIAL MATHEMATICS  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
10  2  CSC123 COMPUTER PROGRAMMING  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
11  2  HBU121 NATIONAL KESATRIA II  1.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
12  2  MGT420 PRINCIPLES AND PRACTICE OF MANAGEMENT  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
13  2  QMT211 MATHEMATICAL STATISTICS I  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
14  3  ASC425 ACTUARIAL MATHEMATICS I  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
15  3  BAB401 ARABIC LANGUAGE I  2.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
16  3  BEL402 LANGUAGE ENRICHMENT  0.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
17  3  ECO555 MANAGERIAL ECONOMICS  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
18  3  EPL149 EXAMINATION PREPARATION LABORATORY IV  2.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
19  3  FAC402 FINANCIAL MANAGEMENT AND ACCOUNTING  3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
20  3  FIN403 FINANCE  3.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
21  3  HBU131 NATIONAL KESATRIA III  1.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
22  3  MKT404 MARKETING  4.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
23  4  ASC458 INVESTMENT AND ASSET MANAGEMENT  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
24  4  ASC470 MANAGEMENT IN INSURANCE  4.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
25  4  ASC475 ACTUARIAL MATHEMATICS II  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
26  4  BAB451 ARABIC LANGUAGE II  2.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
27  4  EPL150 EXAMINATION PREPARATION LABORATORY V  2.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
28  4  QMT460 QUANTITATIVE BUSINESS ANALYSIS  4.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
29  5  ASC504 GENERAL INSURANCE I  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
30  5  ASC510 PENSION SCHEMES  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
31  5  ASC512 RISK THEORY  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
32  5  ASC513 ACTUARIAL PRACTICE I  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
33  5  BAB501 ARABIC LANGUAGE III  2.0 Kursus Bukan Utama Pilihan
34  5  ENT600 TECHNOPRENEURSHIP  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
35  5  EPL151 EXAMINATION PREPARATION LABORATORY VI  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
36  6  ASC550 SURVIVAL MODELS  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
37  6  ASC554 GENERAL INSURANCE II  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
38  6  ASC563 ACTUARIAL PRACTICE II  4.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
39  6  ASC592 PROJECT PAPER  4.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan
40  6  BEL442 READING AND RESEARCH  2.0 Kursus Utama Bukan Pilihan
41  6  CTU553 ETHNIC RELATIONS  2.0 Kursus Utama Pilihan
42  6  EPL160 EXAMINATION PREPARATION LABORATORY VII  3.0 Kursus Bukan Utama Bukan Pilihan

_ now i'm taking those 'highlighted' subject _

14 comments:

Anonymous said...

tak faham la kos ni kak ana

mujahidah_fillah said...

apa yg adik xfaham?

najlaa said...

assalamualaikum akak, maaf saya tahu, aka dh lama post. saya pening sikit. jadi akak mmg ambik act sc ni kat msia lah? bukan oversea? and akak bljr kat mana? akak terus ambik diploma 3 tahun utk act sc ni?

mujahidah_fillah said...

wa'alaikumussalam...xpe2..haah.akak ambik science actuary kt malaysia.kat uitm shah alam..akak bkn ambik diploma tapi degree dan insyaALLAH sekarang tengah buat master in science actuary kt uitm jgk.sebelum degree,akak bljr kt kolej mara kulim,buat matrikulasi..degree akak 3 tahun tp junior skg, degree 3 1/2 tahun.

Myra Slimorea said...

assalamualaikum , kak ana actuarial sc ni sebenarnya apa? dalam bahasa melayu..tolong saya sebab saya betul betul nak tahu ... terima kasih :)

mujahidah_fillah said...

TAKRIF SAINS AKTUARI?

Seorang aktuari merupakan ahli perniagaan profesional yang berhubungkait dengan rekacipta insurans, pencen dan program-program kewangan yang lain. Melalui aplikasi kebarangkalian, statistik, teori risiko dan prinsip-prinsip kewangan, seorang aktuari dapat mengira risiko masa hadapan berkaitan dengan program insurans, anuiti dan pencen.

Untuk mencapai kesemua ini, seorang aktuari harus terdahulunya mengumpul dan menganalisa data untuk membentuk model matematik. Model-model kebarangkalian penyakit, kematian, kemalangan dan sebagainya serta jadual-jadual kebarangkalian pengangguran dan sebagainya dibina. Selepas kesemua kebarangkalian dan kos syarikat dikira, seorang aktuari mampu menetapkan harga premium yang akan memenuhi keperluan pembayaran manfaat insurans yang dijangkakan.

Seorang aktuari pernah dikenali sebagai arkitek kewangan dan ahli matematik kemasyarakatan disebabkan oleh kombinasi unik kemahiran analisis dan perniagaan mereka dalam menyelesaikan masalah kewangan dan sosial yang kian meningkat. Pengiraan dan perancangan seorang aktuari adalah tulang belakang industri insurans dan sekuriti kewangan. Kerja-kerja aktuari banyak melibatkan matematik, seorang aktuari juga mesti senantiasa mengikuti perkembangan isu-isu semasa dan tren perniagaan, sains kemasyarakatan , undang-undang dan ekonomi.

TEMPAT AKTUARI BEKERJA

Sejarah awal menunjukkan bahawa tugas-tugas aktuari berkait dengan kehidupan dan perniagaan terutamanya kemortalan dan faedah kompaun. Peranan aktuari juga berkait rapat dengan risiko kewangan. Daripada aktiviti-aktiviti ini, tugas aktuari telah tersebar merangkumi insurans dan pelaburan.

Di Amerika Utara dan Australia, di antara penglibatan aktuari adalah dalam lapangan;

Perancangan strategik
Risiko persekitaran
Demografi
Peramalan cuaca
Insurans kesihatan
Pengurusan harta benda & dana
Firma undang-undang

Di negara-negara lain, peranan aktuari tertumpu di sektor insurans dan pelaburan serta pengurusan sistem sekuriti kewangan.
Terdapat juga aktuari yang bekerja sebagai Perunding. Mereka membekalkan khidmat nasihat kepada syarikat dan badan-badan lain yang tidak menggaji pekerja-pekerja aktuari. Biasanya nasihat perunding merangkumi isu-isu yang luas, tumpuan perunding individu selalunya terhadap perkembangan kepakaran aktuari di dalam penggunaan persekitaran perniagaan.

Seorang aktuari juga boleh bekerja dalam sektor kerajaan. Mereka biasanya ditugaskan untuk menguruskan pelan pencen atau insurans kerajaan. Ramai aktuari juga bekerja dalam profesion pendidikan sebagai pensyarah-pensyarah di Universiti.

Anonymous said...

Assalamualaikum akk,,nama sy Muhammad Hafizuddin..sy pon bru tahu juga tntg course nie,,boleh dikatakn mmg x prnh dgr pon sblum 2..haha...sy agak berminat jugalah trhdp course nie..tp sy x pasti sy mampu bawa ke x..result math dan addmath sy Alhamdulillah A+..tp sy kategorikn addmath sy tu biasa2 je sbb sy sendiri agak terkejut bila dpt A+ time spm..kbnykkn nya A dan A- jek (sedih)..walau mcmne pon,,sy sgt minat math..ada kwn sy dah bljr actuary nie kat overseas dan dkt skola mmg dia top student dlm math dan addmath..score paling rendah pon x kurang 97 markah..jd,,sy nk tnye adakah kita perlu smpai thp mcm kwn sy 2 untuk apply course nie??ssh sgt ke kak??ada x kwn akk yg biasa2 tp akhirnya berjaya jugak tamatkn pelajaran dlm course nie??mohon bntuan ye..terima kasih :D

mujahidah_fillah said...

wa'alaikumussalam adik hafizuddin...insyaALLAH akak cuba bantu sekadar termampu...

oo,adik ada kawan ye yg ambik kos ni kat overseas?baguslah..mungkin blh mintak pendapat dia juga nnt..

memang selalunya orang yang minat math ni akan ambik bidang ni tapi nasihat akak,adik cuba buat research dulu bidang ni kt tempat yang adik nk apply.maksud akak,search dia punya study plan kt universiti yg tawarkan bidang ni sebab study plan setiap u berbeza cuma mungkin ada yang hampir sama...

setahu akak,orang yg minat math ni,xsuka sangat membaca...tapi kalau adik jenis yang balance 2 2(membaca dan mengira/otak kiri n otak kanan),mungkin boleh pertimbangkan bidang ni utk apply nnt sebab kos ni perlukan org yg minat membaca jugak...

pasal keputusan yg cemerlang tu,xsemestinya dik...sesiapa pun boleh apply bidang ni cuma keutamaan diberikan pd subjek math dan admath.xdpt A+ pun still boleh bawa bidang ni..yg penting macam mana cara kita study dan manage masa bila di peringkat yang lebih tinggi...serta kemahuan kita utk belajar...insyaAllah kalau niat kt belajar kerana ALLAH,insyaAllah dipermudahkan...

akak dulu pun xdpt A+ pun addmath spm tp alhamdulillah,skg berjaya menamatkan ijazah dalam bidang ni selama 3 tahun dengan keputusan yang baik tanpa fail mana2 paper...classmate akak dulu ada yg best student kt MRSM tp bila smbg degree, xdpt nk sesuaikan diri dengan bidang ni...

semuanya perancang ALLAH dik..yang penting kita perlu ada usaha dan doa serta tawakal padaNya...buatlah pilihan yang terbaik... berbincanglah dengan kaunselor,ibu bapa,guru2 dan rakan2..minta pendapat mereka..kemudian istikharahlah padaNYA,pilihan mana yang terbaik...insyaAllah kalau kita yakin dengan perancangan Allah,kelak kita xkan menyesal dan kecewa...insyaAllah perancangan ALLAH adalah yang terindah dan terbaik buat hambaNYA :)

nur ann said...

assalamualaikum. saya ni baru sem 1 degree in actuarial sn jugak. susah la. test pun dapat sikit sikit gak. takot nanti effect kat final result. calculus 2 yg paling susah. hmm. akak dulu sem 1 rasa kos ni senang ke susah and macamana result akak dulu?

mujahidah_fillah said...

wa'alaikumussalam dik...

masa akak sem satu dulu, kos ni agak mencabar bagi akak sebab sebelum ni akak bidang sains dan agama..akak cuma ada ckt basic akaun masa form 3 je...tp alhamdulillah, result akak above 3.0..test akak dulu pun xdela hebat sgt..ada je test yg akak fail cuma nasihat akak, jgn cpt putus asa...selagi ada masa, slgi blm final exm, teruskan usaha adik...belajar berkumpulan, cb jwb soalan2 past year n gunakan masa terutamanya study week yg bakal tiba nnt sebaiknya...insyaALLAH, adik akan dpt buat yg terbaik...jgn lupa doa n solat hajat...jg hubungan dgn Allah dan org sekeliling kita juga...akak doakan semoga adik dipermudahkan segala urusan...aamiin.

Anonymous said...

Salam akak~ wahh sy memang minat sangat2 nak apply actuary science ni.. Mohon doakan sy ye :)

Anonymous said...

assalamualaikum akak, kalau kita x bljr add math tp kite nk ambik kos actury nie blh ke?
actury nie ade kat semue ipta ke?

Nurul Mcgreak said...

Assalamualaikum akak,nama saya Nurul. tadi saya tengah search about actuary science ni and tertemu pulak dengan blog akak and some comments dekat blog akak sedikit sebanyak membantu saya tapi saya nak tanya la kak. Saya mmg minat sangat dengan maths and addmaths and skrg pun tengah tunggu result spm. saya tgh buat research ttg course apa yg nak di ambil and kwn saya cadangkan course ni. so saya nak tanya la dkt akak, course ni mencabar sgt ke kak? saya since form 1 till form 5 mmg ada ambik prinsip perakaunan dan dari situ minat saya ttg kira-kira bertambah. cuma saya tak tahu kalau apa yg saya belajar dekat sekolah dpt saya cope bila masok U nanti. saya suka kira-kira and my reading subject pun not bad la tp kalau boleh saya mmg nak ambik course yg related to kira-kira je. akak rasa course ni sesuai ke dengan saya? nasihat dari someone macam akak mungkin dapat beri sedikit idea utk saya membuat keputusan. harap akak dapat membantu, terima kasih :)

mujahidah_fillah said...

assalamualaikum...akak mohon maaf sangat2 atas kelewatan membalas pertanyaan adik2...

setahu akak, kena ada addmath utk apply kos ni.sekarang kos ni ditawarkan di uitm, um,ukm dan usim..setakat yang akak tahu..xpasti kalau ada lagi u lain yg baru tawarkan kos ni...

Nurul:

alhamdulillah, baguslah kalau adik berminat...setiap bidang cabaran dia berbeza.tipulah kalau akak cakap kos ni xmencabar...tapi insyaAllah kalau adik xputus asa dan sentiasa persiapkan diri fizikal dan mental, mana2 bidang yang adik ceburi pun adik akan berjaya.yang penting doa dan terus doa.pendapat akak adik sesuai dengan kos ni tapi cuba adik buat solat istikharah...akak dulu pun buat solat istikharah.insyaAllah dengan bantuanNya, kita akan lebih yakin dalam membuat keputusan...akak doakan adik dapat buat pilihan yang terbaik dan terus berjaya di dunia dan akhirat...aamiin. :)

:: Halwa Telinga ::