27 November 2010

Petua capai doa mustajab...


Berikut antara 9 petua daripada Rasulullah untuk mencapai doa mustajab: 

1- Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda :
"Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak" 
2- Sesungguhnya Rasulullah bersabda :
" Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir seraya berfirman : " Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka Aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya."
3- Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda :
" Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang yang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka."
4- Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda :
" Aku dilarang membaca al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat antara hamba dan Tuhannya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu."
5- Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda :
" Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada godaan syaitan kerana binatang tersebut melihat syaitan."
6- Ubadah bin As-Shamit berkata bahawa Rasulullah bersabda :
" Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan atau berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwuduk ( dan mengerjakan solat malam ), solatnya akan diterima Allah."
7- Ata bin Abi Rabah berkata : 
"Telah sampai kepadaku bahawa Rasulullah bersabda : " Sesiapa yang mambaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan." "
8- Hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullah  bersabda :
" Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata : 'Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.' "
9- Hadis daripada Abu Hurairah : Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda :
" Pada hari Jumaat itu ada satu saat. Bila mana seorang Muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu."

No comments:

:: Halwa Telinga ::